Niciun copil invizibil


Copilăria e singura perioadă fericită din viață, îmi spunea bunicul, care și el, ca și mine, crescuse la bunici. De aceea, continua el, bunicii trebuie să se străduie să le facă copiilor poftele și să le arate ce e frumos și bun în lume, pentru ca mai târziu, atunci când viața o să le fie prea grea și n-o să mai aibă nimic frumos de care să se agațe ca să rămână în picioare, să-și amintească de copilărie și să meargă înainte.

În România sunt astăzi 12.000 de copii invizibili, care nu au acte, care nu merg la școală și care nu apar în registrele medicale. Mulți dintre ei sunt victime ale violenței domestice. Mulți dintre ei nu sunt în siguranță. Familiile lor îi pot părăsi în orice moment. Bunicii sunt, pentru câțiva dintre ei, punctul de sprijin. Alții trebuie să învețe foarte devreme cum să fie ei înșiși punctul de sprijin pentru familie.



Familia Popescu se bucură de 3 copii foarte frumoși și jucăuși: Anghel, Crina și Eliza. Baiatul este cel mai mare și are 12 ani,  urmează Crina – 10 ani și Eliza – 8 ani.

Copiii locuiesc acum cu bunicii din partea tatălui. Mama i-a părăsit în urmă cu 2 ani și nu i-a mai contactat de atunci. Între timp, tatăl a plecat în străinatate pentru a le oferi copiilor un trai mai bun. Cine știe, fără grija bunicilor și fără sprijinul comunității, copiii poate ar fi ajuns pe drumuri sau într-o casă de copii. Pentru Anghel, Crina și Eliza bunicii reprezintă întreg universul lor. Copiii sunt ocrotiți, hrăniți și iubiți.

Bunica este foarte atașată de copiii, amândoi bunicii muncesc de dimineață până seara pentru a le oferi tot ce e mai bun. Copiilor le este foarte dor de tată și se bucură de puținele momente când reușesc să vorbească cu el, fie prin telefon, fie pe internet. De mama nu prea vorbesc... totuși își amintesc cu nostalgie momentele când erau o familie întregită.

Acum, că a venit vacanța, Anghel își ajută bunicul la stână. Deși este slabuț și are probleme de sănătate, el dă oile la strungă.

Asistentul social se asigură că cei trei copii beneficiază de protecția și dragostea familiei. „Acesta este un caz fericit, copiii sunt îngrijiți și iubiți. Prin suport și consiliere este important să păstrăm copiii în familie. O instituție rece și absentă nu poate suplini dragostea familiei.”

Niciun copil invizibil este cea mai nouă campanie UNICEF. Campania îți propune să strângă fonduri pentru a preveni separarea copiilor de familie prin continuarea și extinderea proiectului Prima prioritate: niciun copil invizibil.  

Modalități de donare:
  • SMS la 8848 în valoare de 2 euro pentru care nu se percepe TVA, număr valabil în rețelele Cosmote, Orange și Vodafone;
  • Apel la 0900 900 230 , apel în valoare de 2 euro pentru care nu se percepe TVA, număr gratuit pus la dispoziție de Romtelecom;
  • Donatii online pe www.unicef.ro;
  • Donatii în contul UNICEF la orice sucursală BRD-Groupe Société Générale (mentionând cod 09).
Sau poți alege să faci o donație lunară, online. Detalii aici.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Les tableaux vivants sau un discurs despre timp